PROJECTS ›

Parkhill Rd, Kew

<
>

The owners had purchased the property with a planning permit in place for two townhouses to the rear of an existing heritage dwelling. The brief: redesign the two townhouses internally to improve functionality and lifestyle and elevate the aesthetic appeal of the exteriors without triggering readvertising at council.

By liaising closely with council and working as much as possible within the already approved envelope the floor plates of both units were redesigned from within. Layouts were reconfigured to optimise bedroom and retreat accommodation at first floor with ground floor areas given over to open plan kitchen/meals/living spaces flowing to outdoors.

Ceiling heights were raised throughout to add a sense of volume and spaciousness to the tightly planned interiors. Natural light and ventilation was vastly increased by the introduction of clerestory lighting, stairwell glazing and additional highlight windows.

Externally, the introduction of recycled red bricks gave the townhouses a sense of solidity and connection to the adjacent heritage dwelling, helping them sit more comfortably in their surrounds. The mix of materials – red bricks offset by the use of modern lightweight cladding at first floor and decorative laser cut screens – gave these two previously unassuming townhouse plans a bold and vibrant identity in their narrow laneway setting.