PROJECTS ›

Knutsford St, Balwyn

<
>

Located in a leafy tree-lined street in Balwyn, the brief for this project was to create two distinctive family homes while optimising every inch of the irregular shaped block.

Working in close conjunction with the owner – a well-known local builder –  the design evolved to comprise two unique 4 bedroom plus study family homes spread over three levels including basement carparking and lift access.

Vehicular access via a ramp on the north side of the block preserved a significant tree on the nature strip whilst facilitating the efficient use of space via the careful juxtaposition of the two houses on the lot.

The eclectic style of the facade which incorporates face brickwork, slate roofing and gabled roofs appealed to the owners sense of style and met their brief for a sense of homeliness and solidity, whilst also providing a wealth of street appeal and giving both homes pleasing points of individuality.

Higher than average ceiling heights and generous internal room proportions were achieved throughout and to great success despite stringent Boroondara planning controls governing height, building bulk and site coverage.

In a municipality well known for its active network of neighbourhood objectors this project was well received by council and neighbours alike.